07 noiembrie 2010

Review: Fallout: New Vegas

La sfarsitul anului 2008, cand Bethesda a lansat Fallout 3 reinventand astfel celebra serie de jocuri, acesta a fost declarat unul dintre cele mai bune RPG-uri. Acum, la doi ani distanta de atunci, in calculatoarele noastre isi face aparitia o noua aventura in lumea post-atomica marca Obsidian, care, din pacate, pare mai mult un mare expansion a lui Fallout 3, decat un joc de sine-statator.

Gameplay:
  
Cei care au jucat Fallout 3 se vor obisnui foarte repede cu gameplay-ul jocului deoarece acesta nu este cu mult schimbat.
Ia de la Ba...iatu'!
Sistemul de leveling este structurat la fel ca cel din Fallout 3, asa ca dupa ce vei completa destule questuri sau vei curata desertul de creaturile ,,infricosatoare" sau locuitorii pasnici ai acestuia vei observa ca ai mai crescut in nivel(Yuppy!). La fiecare nivel vei primi cateva puncte care sa le distribui in skiluri sau in S.P.E.C.I.A.L.(Strenght, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck - Forta, Perceptia, Rezistanta, Carisma(traducerea!), Inteligenta, Agilitatea, Norocul) care sunt de fapt atributele principale ale caracterului. La inceputul jocului primesti mai multe puncte pe care le poti distribui in zonele mai sus precizate, creand astfel un personaj unic(ar trebui sa il faceti cat mai echilibrat deoarece daca ajungeti sa aveti ,,o gorila fara creier" veti avea unele probleme pe parcursul jocului fiindca nu veti mai primi punctele de skill secundar cum trebuie, iar exemplele pot continua). Pe langa aceste atribute, mai sunt si bine cunoscutele abilitati, de la capacitate de a-i convinge pe altii ca ceea ce faci tu e bine printr-un discurs demn de un mare orator pana la specializarea in tot felul de pistoale sau negociat preturile cu vanzatorii. Si asupra impartirii punctelor pe aceste abilitati trebuie sa va ganditi bine inainte sa o faceti pentru ca ele vor influenta foarte mult modul in care personajul vostru va interactiona cu lumea.
Ce-o fi avand in mana?
La fel ca si in Fallout 3(nu e vina mea ca seamana atat de mult si tot trebuie sa il aduc in discutie) poti juca si din perspectiva first-person si din cea third-person, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei deoarece daca joci de sus ai sanse foarte mari sa nu fii luat prin surprindere, dar iti va fi aproape imposibil sa tragi in ceea ce zboara. Din perspectiva first-person iti va fi mult mai usor sa joci(singurul dezavantaj fiind lipsa vederii 360), datorita V.A.T.S.(Vault-Tec Assisted Targeting System - Sistemul de ochire asistata) cunoscut si din jocul anterior al seriei care iti permite sa tintesti ce parte a corpului doresti(decapitarile sunt absolut exceptionale). Sistemul insa nu da peste cap gameplay-ul deoarece la fiecare utilizare a lui se consuma cateva action points, iar la terminarea acestuia nu il vei mai putea folosi deloc. Oricum nu te vei plictisi niciodata, cel putin eu nu m-am plictisit in cele aproape 70 de ore de FNV pe care le am la activ sa omori fiindca niciodata nu e la fel!
Ca si in viata reala, in New Vegas ai mai multe modalitati de a obtine bani(caps) decat in F3; poti juca blackjack, caravan sau chiar sa bati(la figurat ma!) tot felul de masinarii ca sa iti dea ceea ce iti doresti. Caravan este un joc de carti foarte asemanator cu blackjack(si cu jocul de carti din KOTOR, care nu imi aduc aminte cum se cheama), dar mai strategic in care iti poti construi propriul tau pachet de carti cu care sa iti invingi oponentii din tot Wasteland-ul.
Te vad ca prin ceata...
O alta noua adaugire si poate cea mai importanta la gameplay-ul din Fallout 3 este Hardcore Mode, o optiune pe care trebuie sa recunosc ca nu am incercat-o prea mult timp, care adauga jocului un mare plus de realitate: va trebui sa te hranesti, sa bei apa, sa te odihnesti regulat, capacitatea de fast travel iti va fi limitata, iar cea mai nasoala chestie dupa parerea mea, pana si gloantele vor avea greutate si nu vei putea cara prea multe in acelasi timp.
Despre AI-ul jocului nu pot zice decat ca este slab si atat, unii dintre cei mai prosti inamici intalniti de mine vreodata. Pacat ca producatorii nu au acordat mai multa atentie acestui segment al gameplay-ului fiindca in opinia mea pateaza un sistem in general bun spre foarte bun.
Daca aveti un calculator care poate rula jocul cu setarile grafice la maxim, atunci FNV arata foarte bine, dar daca nu veti avea mereu impresia ca animatiile nu au niciun fel de grosime, iar caracterele sunt fade.
Sunetul jocului insa, se ridica la nivelul asteptarilor, voice-acting-ul si muzica creeand o atmosfera foarte profunda care te va tine alaturi de uriasul desert pentru multe ore.

Story:

Actiunea din FNV se petrece intr-o America post-atomica, dupa un razboi nuclear care a schimbat complet fata tarii transformand-o in epava vechiuilui imperiu. Totusi, Vegasul a trecut prin razboi neatins si este centrul povestii(era si normal dupa titlu) din noul Fallout.
Dupa cum ne prezinta si intro-ul jocului, omenirea s-a impartit in doua tabere: NCR(New California Republic) si Legion. Cei dintai sunt un grup de oameni ghidati dupa vechiul sistem guvernamental, iar la polul opus se afla cei din Legiune care sunt condusi de un tip autoproclamat Caesar dupa vechile obiceiuri romane de a cuceri alte popoare, inrobind alte triburi. Dupa cum va puteti da seama cele doua factiuni se bat pe unde se prind pentru orice particica de pamant.
La banca
Tu esti un biet curier si te trezesti legat si cu un pistol atintit spre tine. Tipul in costum care tine pistolul este cel dupa care vei alerga in prima parte a jocului dupa ce iti trimite un glont in cap. Miraculos insa nu mori si te trezesti(din nou) in casa unui doctor care te-a refacut(la propriu) si care te pune in tema cu ceea ce s-a intamplat.
Lumea pe care o vei explora in New Vegas este absolut uriasa(ceva gen Elder Scrolls IV: Oblivion), plina de questuri secundare care intregesc jocul si questul principal pe care odata ce il faci nu te vei mai putea plimba prin Mojave Desert decat reluand de la un savegame anterior. Questuri exista din abundenta, asa ca nu te vei plictisi niciodata deoarece mereu va fi vreo zona neexplorata sau vreun ,,cetatean" care iti cere ajutorul. Mai multe nu va spun pentru ca merita sa faceti fiecare misiune fiindca desi unele sunt mai plictisitoare trimitandu-te de colo-colo, altele sunt adevarate povesti care aproape ca umbresc questul principal.
O noutate a jocului este reputatia pe care o capeti cu diferite factiuni in functie de actiunile pe care le intrepinzi in legatura cu ei. Asa ca(va dau un exemplu pe care il veti intalni chiar in prima ora de joc) daca ii ajuti pe locuitorii unui mic orasel sa scape de banditii care nu ii lasa in pace, acestia te vor idolatriza, dar banditii iti vor purta ura si invers daca alegi cealalta parte. La reputatie se mai adauga si karma pe care o castigi sau o pierzi omorand pe cine trebuie sau nu trebuie, furand de prin bunurile altora sau facand tot felul de chestii.
Unde am pus pistolu'?
Desi lumea Fallout poate parea singuratica si apasatoare in unele momente, cei de la Bethesda au gasit solutia impotriva melancoliei in persoana companionilor. Vei putea astfel sa ai alaturi de tine in lupta in acelasi timp un om si un robot sau animal. Acesti companioni te pot ajuta uneori foarte mult si, in plus, din kilurile lor castigi puncte de experienta.

Concluzie:


Fallout: New Vegas este un joc care straluceste ca poveste si gameplay(exceptand bug-urile precum pierderea companionului pe drum sau idiotenia AI-ului), cu o grafica buna si un sunet de exceptie. Pentru fanii seriei este un ,,must have", mai ales ca sunt sigur ca cei de la Bethesda si Obsidian vor rezolva pe parcurs problemele cu care se confrunta jocul in prezent. Asa ca, daca vreti o aventura intr-o lume care nu este atat de S.F. precum pare, dati fuga la magazin sau pe Steam(doar un exemplu, nu fac reclama) si apucati-va de el.

Gameplay: 8,5
Story: 10
Multiplayer: -
Grafica: 9
Sunet: 10

Total: 37,5/40                                                                                                                                                                                               .Nighy

Gen: Role-Playing
Platforme: PC, PS3, XBOX360
Data lansarii: 19 Oct. 2010
Producator: Obisidian
Distribuitor: Bethesda Softworks
On-line 
Cerinte minime de sistem:
OS: Windows XP/Vista/7
Processor: Intel Core 2 Duo  2.0 GHz / AMD Athlon 64 X2
Memory: 2 Gb RAM
Hard Drive: 10 Gb free
Video Memory: 128 Mb
Video Card: nVidia GeForce 6600 / ATI Radeon X1300
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 9.0c