28 noiembrie 2010

Review: Darksiders

Lansat intial doar pentru Xbox 360 si PlayStation 3, in ianuarie 2010, Darksiders si cei de la Vigil Games au avut nevoie de cateva luni pentru a-l porta pe PC. Sa purcedem deci la drum si sa vedem cum arata Apocalipsa pe calculator.

Story:

Ati auzit si voi ceva?
Asa cum ne zice si intro-ul jocului, pentru mii de ani binele si raul s-au luptat mereu, pana ce s-a ajuns la un echilibru precar sustinut de ,,cei patru cavaleri ai Apocalipsei". Ei bine, acest echilibru a disparut odata cu aparitia oamenilor in univers, asa ca razboiul a inceput din nou intre cele doua forte, si unde altundeva decat pe... Pamant!
Jocul te arunca direct in mijlocul actiunii, in pielea lui War (God of War?!), unul dintre ,,cei patru", in care da toata lumea. Fie ca sunt ingeri, demoni sau politisti din Manhattan, toti se arunca spre tine crezand ca tu esti cel care a dezechilibrat balanta, desi nu este adevarat, tu fiind acolo doar pentru a ii impaca...
Dialogurile cu alte personaje sunt destul de seci, War exprimandu-si mereu aceeasi parere despre cum vede el situatia in diferite moduri. Totusi, Darksiders nu are ca punct forte povestea, asa ca sa trecem la... 

Gameplay:

Darksiders imprumuta multe din elementele altor jocuri de succes precum: Halo 3 deoarece War va folosi tot felul de pistoale fantasy care seamana izbitor de mine cu cele din jocul mai sus amintit, God of War, de fiecare data cand vei lovi un adversar destul de mult si acesta va fi pe moarte vei avea sansa sa il termini cu o lovitura speciala activata de tasta corecta la momentul potrivit; singura deosebire fata de jocul celor de la Sony este ca aici cand te lansezi in lovitura speciala nu va trebui sa mai apesi si alte butoane ca sa o finalizezi, avand astfel sansa sa o ratezi, ci doar va trebui sa te uiti cum War ii zboara capul dusmanului. Cu toate ca jocul poate fi acuzat de faptul ca s-a cam inspirat din curtea altora, Darksiders imbina aceste elemente foarte bine si le introduce in mecanica proprie lasand impresia de ,,intreg".
Dificultatea... Pai nu prea exista: luptele sunt incredibil de usoare, lente si nu necesita niciun fel de indemanare pentru a fi castigate chiar si de cineva care nu a mai jucat niciodata un action game. Sistemul de lupta nu este nici pe departe la fel de complex precum cel din Devil May Cry 4, iar adversarii nu se compara cu cei din God of War.
Avansand prin joc, vei avea posibilitatea se deblochezi doua arme: o coasa (ca doar esti un ,,cavaler al Apocalipsei") si o manusa gen Ballistic Fist (cine stie, cunoaste). Acestea te mai scot din rutina sabiei pe care o porti inca de la inceput si pot fi utilizate pentru realizarea unor combo-uri ceva mai complexe.
Piei!
Daca nu aveti un controler, Darksiders nu merita sa fie jucat. Va spun asta din proprie experienta deoarece, jucand din mouse si tastatura e o adevarata provocare sa termini jocul fara ceva luxat. Bine, stiu ca se pot configura butoanele, dar sunt atatea ,,super-puteri" pe care le are War, incat tot ajungi cu mainile una peste alta. Un controler, gen Xbox 360 este ideal deoarece, te simti mult mai bine in timpul luptelor, iar navigarea printre meniurile jocului se face mult mai facil, acestea nefiind schimbate de la versiunile de Xbox si PS3.
Puzzle-urile sunt destul de usoare si in plus la fiecare primesti cate ceva (upgrade-uri pentru arme, chei si chiar bombe). Cuferele cu comori si usile secrete sau peretii din cristal (ii spargi cu bombele) sunt destul de repetitive si te cam plictisesti de ele pe finalul jocului.
Chestiile pe care le gasesti de-a lungul jocului precum crossblade (un fel de boomerang pe care il arunci ca sa lovesti mai multe tinte odata sau sa dai foc la ceva care se afla undeva unde nu poti ajunge) sau Abyssal Chain (treci cu ajutorul lui peste prapastii) sunt destul de folositoare si sunt bine implementate in gameplay-ul jocului, dar puterea de a incetini timpul spre exemplu este absolut degeaba - eu nu am folosit-o decat odata, dupa ce am gasit-o.
Luptele cu bossi sunt, ei bine, exact pe dos de cum v-ati fi asteptat: in loc, ca la sfarsit de nivel sa gasesti ceva care sa iti testeze skill-urile, dai peste un asa zis boss care e mai slab decat monstuletii de dinaintea lui. Ceea ce este ciudat, e faptul ca nu doar intr-un dungeon mi s-a intamplat asta, ci in absolut toate...
Red Dead Redemption...
O chestie faina a gameplay-ului, este posibilitatea de a vinde sufletele raposatilor pe care i-ai sfaramat cu doar cateva secunde inainte. Poti sa le dai duhurile la un vendor, care iti da in schimb upgrade-uri pentru arme si echipament. Mie mi-a placut, mai ales pentru ca te poti intoarce sa mai ciomagesti cativa demoni sau ingeri si sa le vinzi sufletele din nou!
Din punct de vedere grafic, Darksiders sta destul de bine, culorile si efectele fiind splendide, dar din pacate jocul nu prea dispune de optiuni din acest punct de vedere. Poti seta doar rezolutia si activa sau dezactiva vertical sync. Totusi, e un titlu pentru PC si nu vad de ce sa fii nevoit sa iti modifici setarile din meniul placii video, cand mai toate jocurile au in ziua de azi zeci de optiuni grafice.
Sunetul este bine relizat, voice acting-ul si muzica merg bine impreuna, desi nu prea am retinut vreo replica din putinele dialoguri avute cu ,,supravietuitorii".

Concluzie:

Vreau si eu in piscina
Cu peste 15 ore de joaca, un gameplay acceptabil, poveste doar de forma si grafica si sunet foarte bune, Darksiders merita jucat numai pentru ca astfel de jocuri nu prea mai apar in ziua de azi pe PC.

Gameplay: 8
Story: 7,5
Multiplayer: -
Grafica: 9,5
Sunet: 9,5
Total: 34,5/40
                                                                                                                     
                                                                                                           .Nighy

Gen: Action
Platforme: PC, Xbox360, PS3
Data lansarii: 24 Sept. 2010
Producator: Vigil Games
Distribuitor: THQ
Online
OS: Windows XP/Vista/7
Processor: Intel Pentium IV 3.0Ghz / AMD Athlon 64  3800+ 2.4Ghz
Memory: 1 Gb RAM (XP) / 2 Gb RAM (Vista & 7) 
Hard Drive: 12 Gb
Video Memory: 256 MB
Video Card: nVidia GeForce 8800 or GeForce GT220 / ATI Radeon X1900
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 9.0c

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu